Teknoloji Kültür(süzlüğ)ü
Herkesin bildiği gibi teknoloji akımı ülkemize amerika ve avrupadan sonra girmiş ve yeni yeni gelişmeye başlamıştır. Her akımda olduğu gibi teknoloji akımı da girdiği ülkelere ve toplumlara kendi kültürlerini entegre ederler. Bu akımların girdiği ülkelerde kendi kültürlerine bu akımın getirdiği yenilikleri sokmak zorundadırlar. Fakat ülkemiz bu akımın getirdiği kültüre ayak uydurmakta zorlanmaktadır kendi kültürene bu akımın getirdiği yenilikleri sokmak istememektedir.
Bu teknoloji akımının getirdiği en büyük yeniliklerden biri de internet alışverişidir. İnternet alışverişi sayesinde insanlar çarşı pazar dolaşmak yerine oturdukları yerde internette gezinerek aradığı ürünü daha rahat bulabilirler. Fakat bizim insanımız anlam verilemeyen bi şekilde internet alışverişini istememektedir. Kendilerine bunun nedeni sorulduğunda ise :
-İnternette alışveriş güvenli değil, benim paramı çalarlar ! veya
-Ben elimle tutmadığım ürüne para vermem! diye bahaneler uydurmaktadırlar. Bu bahanelerin sebebi ise yazımızın başında bahsettiğimiz teknoloji kültürünün toplumumuzda oturmamış olmasıdır. Biz bu kültürü içimize almazsak dünyada büyük bir hızla ilerlemekte olan bu akımın dışında kalmamız kaçınılmazdır.
Bu akımla gelen kültürü özümseyemezsek her zaman başımıza geldiği gibi dünyayı 3 sene geriden takip etmek zorunda kalırız. Kimine göre bu geride kalmışlık birşey ifade etmeyebilir fakat ben teknolojiyle ilgilenen bi insan olarak bu geridekalmışlığı kabul edemem. ( Açıköğretim Fakültesi Dekan Yrd Mehmet Kesim hocanın soylemek istediklerini şimdi daha iyi anlıyorum :D )
Google Özürlülük
Bugünlerde teknoloji ile uğraşan insanlarda gördüğüm en büyük eksiklik (kendimde dahil) google arama motorunu etkin kullanamamalarıdır. Ben kendimce buna bi isim buldum ve bu tip insanlara google özürlü demeye karar verdim. İnsanın aklına takılan herşeyin cevabı google da bulunmasına rağmen bazıları hala başka yerlerde cevap aramayı ısrarla sürdürmektedir. Burdan kendimde dahil tüm google özürlülere sesleniyorum cevaplarınız googleda mevcuttur lütfen google'a soru sormaktan çekinmeyin şikayet etmeden her soruya cevap veriyo . (Oktay şahit :D )
Saygılar ve sevgiler . . .
Yazılım Mimarileri–Nesne Tabanlı PRogramlama
10 yıl önce
4 yorum:
harbi şahitim başta çaça olmak üzere çoğu arkadaş googleyi kullanmıyor. daha zor olan yolu seçip başkalarına soruyorlar. saf arkadaşlarım www.google.com yazdığınızda ekrana bir arama motoru gelecek biraz türkçenizi kullanarak 7 ceddinizi bulabilirsiniz yeterki saman kafa olmaya çabalamayın.
BÖTE Kurultay gerçekten işe yaramış, oturumlar sırasında ne kadar da anlamakta güçlük çektiğimiz bölümler olsada sonradan hepsini anlayabildik. :)
Google özürlü çok doğru bir kavram ve bart simpson'ın olduğu resim süper... :)
Ayrıca Dijital gçömenler ve Dijital yerliler konusuna göre de google özürlü olanlar nasıl dijital yerli olacak, nasıl göçmenlere yardımcı olacaklar? bu konuda ciddi şüphelerim var.
hocam bide işin enteresan yanı bu google özürlüler aynı zamanda dijital yerliler ikilemde burda ortaya çıkıyo :D
Teknoloji kültürü kısmı Türkiye'de yerleşmesi için bi 5-10 yıl daha geçmesi gerekecek. Yeni gelen nesil internetle daha barışık olduğu için gerek alışveriş, gerek yaşama yansıtma olayında daha başarılı olacaktır. Ama şu anda internetten alışveriş yapmayı insanlara anlatmak çok güç. Pek de yadırgamıyorum aslında. Olması gerektiği gibi davranıyorlar. İnterneti bilmedikleri için bizler gibi bu işi gerçekten sağlamn yapan firmaları bilmedikleri için dolandırılmaları çok kolay olur sanırım.
Google özürlülük kısmını defalarca söyledim. Bu da tamamen hazırcılıktan, üşengeçlikten geliyor. Kimi insan için Google olmazsa olmaz durumda, kimi insanın da umrunda değil. Bu da doğal bir durum, buna da katılabilirim. Ama teknoloji sektöründeysen ve google umrunda değilse, googledan yararlanmayıp başka kaynaklar kullanıyorsan da şuursuzun önde gidenisindir (: Nokta
Yorum Gönder